Historiek

Cantabilekoor

Opwijk

Historiek

De oorsprong van het gemengd koor Cantabile uit Opwijk ligt in de tachtiger jaren. Op een zomermiddag tijdens de dorpskermis van 1984 beklonken enkele vrouwen het idee om een vrouwenkoor op te richten. Als dirigent dachten ze onmiddellijk aan Jaak De Bie. Die had met zijn mannenkoor al lang bewezen dat hij een koor kon leiden en tot bijzondere prestaties brengen. Jaak was inderdaad al vlug gewonnen voor het idee. Uit dankbaarheid vernoemden de vrouwen hun koor naar hun dirigent. JAVO stond voor JAaks Vrouwen van Opwijk.

Na 12 jaar, in 1996, werd het vrouwenkoor JAVO omgevormd tot een gemengd koor: Cantabile. Hiermee wilde Jaak De Bie vorm geven aan een lang gekoesterde droom. Mannenstemmen werden aangetrokken, zowel uit het Mannenkoor De Bie als daarbuiten. Tezelfdertijd werd de groep uitgebreid met nieuwe vrouwenstemmen. Op korte tijd werd een vrij omvangrijk repertoire uitgebouwd: het bevatte koorwerk van de grote componisten maar ook een mis én feestliederen getoonzet door de dirigent zelf. Het Cantabilekoor gaf regelmatig eigen concerten ten beste en verleende meermaals zijn medewerking aan andere producties zoals die van het Mannenkoor De Bie, de Koninklijke Harmonie De Volherding Opwijk, het Faluintjestheater (Zigeunerbaron, Affligem Classics) en de Koninklijke Muziekvereniging Concordia Merchtem (Carmina Burana).

Begin vorig jaar (2016) zwaaide Jaak De Bie af als dirigent van Cantabile. De koorleden namen een korte bezinningsperiode in acht, maar al snel werd duidelijk dat de meerderheid met heel veel goesting de kooractiviteiten wilden verderzetten. Na meer dan 30 jaar moesten ze opnieuw op zoek naar een dirigent. Gelukkig kruiste op het juiste moment Martine Van de Voorde hun pad. Zij nam begin 2016 de leiding over Cantabile. Het koor zingt nog steeds een meerstemmig en meertalig repertoire, waar met de nieuwe dirigente uiteraard een nieuwe wind door waait. Mits de nodige versterking van hun vier stemmengroepen zien zij de toekomst van Cantabile in crescendo, met de uitbouw van een hedendaags koorrepertoire, mooie muzikale projecten en in de rand daarvan toffe groepsactiviteiten. Zo organiseerden ze in december vorig jaar samen met de Koninklijke Harmonie De Volherding Opwijk Het Warmste Concert ten voordele van het ontwikkelingsprogramma Caprioolkinderen. Begin april trok het koor op weekend naar de Westhoek waar het onder massale belangstelling de Last Post opluisterde onder de Menenpoort in Ieper.

Op 21 mei presenteerde het Cantabilekoor zijn vernieuwde repertoire onder leiding van Martine Van de Voorde : Cantabilekoor#nachtegaal!